Història i funcionament

* Creació i evolució

* Fons de la Fundació Ciutat de Valls

* Històric Memòries

 

 

Creació i evolució

L'any 1949, a la mort de Francesc Blasi Vallespinosa, es constitueix la Fundación Francesc Blasi a Barcelona a partir de les disposicions testamentaries que feu aquest.

Durant el 1950 la Fundació inicia el període de funcionament normal i és durant l'any 1951 que es consolida com a entitat i comença a realitzar les primeres activitats.

L'any 1981 la Fundació trasllada la seva seu a Valls, es catalanitza el nom i s'adapta a la nova llei catalana de Fundacions.

Durant el 1984 es produeix, amb el suport de l'Ajuntament de Valls, l'absorció de petites fundacions i llegats culturals existents a Valls concentrats en la Fundació Rodón-Giró i el Premio de Pintura Guasch-Coranty. També canvia de denominació i passa a dir-se Fundació Ciutat de Valls.

L'any 1987 es crea el Premi Cristina Requena Giró, dedicat a treballs periodístics sobre Valls i la comarca de l’Alt Camp, en memòria de la jove periodista Cristina Requena i Giró (1965-1986), traspassada d’accident de trànsit a la prematura edat de 21 anys. Cristina Requena era col·laboradora del setmanari El Pati, mitjà que en els seus inicis instituí el premi a partir del llegat creat per la família Requena-Giró i  F. X. Guinovart. L’any 1987 la Fundació ja rep aquest llegat. Els promotors actuals són: la Fundació Ciutat de Valls i la família Requena-Giró.

L'any 1988 es crea el Premi Ramon Barbat i Miracle, dedicat a treballs d'artesania. Llegat que donà a la Fundació la firma MAI (actualment Lear Corporation Holding Spain, SAU), en record del fundador de l'empresa vallenca, nascut el 1900 i traspassat l'any 1982. Barbat fou també promotor de l'Escola del Treball de Valls, cofundador de l'IEV i primer Títol d'Honor de Valls atorgat per la seva singular trajectòria en el món empresarial, educatiu, cultural i cívic. Té una plaça dedicada.

L'any 1999 s'inicia una nova etapa on s'assumeixen reptes de futur al servei de Valls i l'Alt Camp, es fa una actualització estatutària mantenint el caràcter de l'entitat, ampliant la representativitat dels patrons i el seu número en un seixanta per cent, creant el Consell Consultiu i establint les figures de Membre Protector i de Gerent.

L'any 2004 es crea el Premi Lear, dedicat a la innovació tecnològica. El premi està originat en un llegat instituït el 1988, dedicat a partir de 2004 al foment de la innovació tecnològica en electrònica d'automoció.

El juliol del 2004 es creen les Beques Europa, adreçades a complementar els ajuts d'altres institucions que fomenten l'ampliació d'estudis en universitats estrangeres. Les beques estan adreçades a estudiants universitaris residents a l'Alt Camp que estan estudiant en qualsevol universitat.

L'any 2011 es crea el Premi M. Teresa Gatell Vallvè, d'atenció a les persones. La dedicació fundacional del guardó està originada en la valoració de les extraordinàries circumstàncies que es donen en la memòria inolbidable de M. Teresa Gatell Vallvé, especialment a l’entorn d’una vinculació singular amb l’històric Pio Hospital i en les responsabilitats assumides amb exemplar eficàcia al davant de dues institucions: l’equip directiu de l’Hospital de Valls i el patronat de la Fundació Ciutat de Valls. Aquesta iniciativa vol ser, en realitat, un reconeixement en l’àmbit de la salut, concretament associat amb el treball d’infermeria, a la innovació i recerca en la tasca de cuidar que és l’essència de la infermeria, així com a aquelles persones que hagin desenvolupat durant la seva professió i/o experiència personal el llegat de la nostra homenatjada. 

 

 

 

 

Evolució dels fons de la Fundació Ciutat de Valls

 

 

 

Memòria 2008
Memòria 2010
Memòria 2012
Memòria 2009
Memòria 2011
Memòria 2013